NSF stwierdziła, że sprzęt do robienia kawy jest pożywką dla bakterii, pleśni i drożdży. Możesz zabić bakterie i pleśń w swoim ekspresie do kawy czyszcząc go częściej, ale jak często powinieneś go myć? Jedną z porad, aby skutecznie go wyczyścić, jest użycie octu lub sody oczyszczonej do rozbicia zwapnień. Produkty te zabijają bakterie i zarazki, nie uszkadzając sprzętu do parzenia kawy. Sok z cytryny jest doskonałą opcją, jeśli nie chcesz używać octu.
W zależności od tego, jak często używasz swojego ekspresu do kawy, częstotliwość czyszczenia jest inna. W lokalu o wysokim stopniu wykorzystania, powinieneś czyścić ekspres do kawy codziennie lub co najmniej raz w tygodniu. W miejscu o średnim wykorzystaniu, możesz go czyścić raz na dwa lub trzy tygodnie. Natomiast w miejscu o małym natężeniu ruchu wystarczy raz lub dwa razy w tygodniu. W każdym przypadku ważne jest, aby czyścić ekspres do kawy tak często, jak to możliwe.
Kiedy używasz niefiltrowanej wody, może ona gromadzić się wewnątrz rur i zbiornika ekspresu do kawy. Jeśli te osady nie zostaną usunięte, ekspres do kawy przestanie działać całkowicie lub będzie cierpiał z powodu pogorszenia jakości parzenia. Nadmierne parzenie i wydłużony czas cyklu zaparzania to objawy problemów. W takich przypadkach zaleca się odkamienianie ekspresu do kawy poprzez przestrzeganie wskaźników czyszczenia. Proces ten wymaga zastosowania mieszaniny wody i białego octu. Należy pamiętać, że ocet może spowodować pewne uszkodzenia tworzyw sztucznych i metali, więc ważne jest, aby najpierw zrobić swoje badania przed próbą użycia roztworu czyszczącego.
Jeśli mieszkasz w obszarze o wysokim poziomie TDS, powinieneś częściej czyścić ekspres do kawy. To sprawi, że Twoja kawa będzie smakować lepiej i działać bardziej wydajnie. Możesz obliczyć poziom TDS za pomocą wykresu lub rzeczywistego miernika, ale to dla frajerów. Jeśli jakość wody jest dobra, wystarczy miesięczne czyszczenie. Czyszczenie ekspresu do kawy co kilka miesięcy jest nadal w porządku dla wielu osób.
Częstotliwość czyszczenia ekspresu do kawy zależy od tego, jak bardzo go używasz. Jeśli używasz go codziennie, powinieneś wyczyścić karafkę, pokrywę i tacę ociekową. Może być również konieczne częstsze czyszczenie karafki, jeśli ma ona twardą wodę. Jeśli jednak używasz go rzadziej, powinieneś czyścić ekspres do kawy co najmniej raz w miesiącu. Użycie rozcieńczonego soku z cytryny lub octu może pomóc w czyszczeniu ekspresu do kawy. Regularne czyszczenie ekspresu do kawy może poprawić smak kawy i zmniejszyć ilość bakterii, które w nim przebywają.
Inną opcją jest użycie białego octu. Ten roztwór pomoże rozpuścić osady mineralne i kamień, które nagromadziły się w Twoim ekspresie do kawy. Po zmieszaniu roztworu octu z wodą, można wlać roztwór z powrotem do zbiornika ekspresu do kawy. Po zakończeniu cyklu pracy ekspresu do kawy należy usunąć zużyte fusy z kawy i wypłukać ekspres do kawy gorącą wodą. W razie potrzeby można również użyć soku z cytryny, jeśli roztwór zawiera kwaśne składniki.
Podobne tematy