Jak zrobić dobrą kawę z ekspresu do kawy

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak zrobić dobrą kawę z ekspresu do kawy, przeczytaj ten artykuł. Wszyscy zastanawialiśmy się, jak zrobić dobrą filiżankę kawy. Ale jaki jest najlepszy sposób przygotowania kawy i która metoda jest najlepsza dla Ciebie? Oto kilka wskazówek. Po pierwsze, powinieneś regularnie czyścić swój ekspres do kawy. Pomoże to usunąć nagromadzone resztki. Powinieneś również dobrze wypłukać urządzenie, zwłaszcza tackę ociekową i różdżkę do ociekania.

Jeśli Twoja kawa nie smakuje dobrze po zaparzeniu, prawdopodobnie masz zbyt dużą ekstrakcję, która może spowodować zbyt gorzką lub płaską kawę. Jeśli używasz ekspresu do kawy do zaparzenia kawy, powinieneś użyć zalecanej miary, która wynosi 2 równe łyżki stołowe na sześć lub osiem uncji filiżanki. Pamiętaj, że jeśli używasz ekspresu do kawy w domu, nie zawsze możesz kontrolować temperaturę wody; właściwa temperatura wody to 200 stopni Fahrenheita lub 45 sekund poniżej pełnego wrzenia. Na szczęście większość dobrych ekspresów do kawy automatycznie reguluje temperaturę wody, więc nie musisz się martwić o jej dostosowanie.

Sprawdź również: https://kawaczyherbata.pl/kawa-na-kaca

Wybór odpowiedniej metody parzenia jest bardzo ważny. Różne metody dają różne smaki. Wybierz taką, która pasuje do Twojego gustu i stylu życia. Na przykład, jeśli wolisz łagodne kawy, użyj automatycznego ekspresu do kawy. Jeśli wolisz bardziej wyrazistą kawę, wybierz prasę francuską. Kawa zalewana jest świetną opcją dla filiżanki o pojemności jednej filiżanki. Upewnij się, że regularnie czyścisz swój ekspres do kawy kroplowej i używasz przefiltrowanej wody, aby uzyskać najlepszy możliwy smak.

Przed zaparzeniem, postępuj zgodnie z instrukcjami na ekspresie do kawy. Niektóre urządzenia zapewniają miarkę i inne instrukcje. Na przykład, Specialty Coffee Association of America zaleca 2,5 łyżki stołowej kawy na sześć uncji wody. Inne ekspresy do kawy mają ręczny zegar, którego musisz przestrzegać. Po zastosowaniu się do tych instrukcji, kawa jest gotowa do podania. Jeśli robisz kawę dla tłumu, ekspres do kawy jest doskonałym wyborem. Możesz nadal robić inne rzeczy, podczas gdy kawa jest parzona.

Uzyskanie odpowiedniej wielkości mielenia jest również krytyczne. Jeśli nie dostosujesz odpowiednio wielkości mielenia, espresso będzie zbyt gorzkie lub zbyt słabe. Ogólnie rzecz biorąc, ekspres do kawy powinien wytwarzać złotobrązową cremę podczas przygotowywania espresso. Bez złotej cremy kawa będzie gorzka i pozbawiona smaku. Aby uzyskać właściwą konsystencję, zmiel ziarna kawy do średnio grubego i świeżo zmielonego. Ekspres do kawy o „złotej proporcji” da Ci zastrzyk espresso bogatego w smak.

Jakość wody to kolejny ważny czynnik. Jeśli woda jest zbyt twarda, nie będzie dobrze łączyć się z rozpuszczonymi cząstkami w kawie. To spowoduje słabą kawę, jak również osady wapienne w ekspresie do kawy. Twarda woda ma również tendencję do zatykania kanałów dozownika wody, przez co napary są nierówne. Jeśli chcesz uzyskać najlepszą kawę z ekspresu, powinieneś kupić kawę świeższą niż ta, którą zwykle pijesz.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane