Jeśli chcesz wiedzieć, jak działa ekspres do kawy, musisz zrozumieć, jak woda, którą wlewasz do zbiornika, dostaje się do komory zaparzania. Gorąca woda dociera przez białą rurkę, która prowadzi do otworu na dole zbiornika. Kiedy woda wpływa do zbiornika, rozpryskuje się nad fusami z kawy i spada przez otwory do strefy ociekowej. Ponadto, zaparzacz kawy w ekspresie wykorzystuje białą rurkę, aby dostarczyć gorącą wodę do obszaru drip.
Gdy woda jest podgrzewana, przechodzi przez rurkę i wielokrotnie nasyca grube fusy kawowe w górnej części urządzenia. Gdy tak się dzieje, kawa zostaje zaparzona. Kawa zaparza się powoli i stabilnie do filiżanki. Woda podnosi się wtedy przez komorę zaparzania, dzięki czemu napar jest mocniejszy i gładszy. Ta metoda jest najbardziej odpowiednia dla miłośników głębokiego L, którzy wolą swoją kawę mocną i niezbyt słodką.
Gdy woda jest podgrzewana, element grzewczy ekspresu do kawy jest odpowiedzialny za dwa istotne procesy. Podgrzewa wodę, która ma być użyta do parzenia oraz utrzymuje ciepło kawy po jej przyrządzeniu. Element grzewczy to zwinięty kabel, który jest podgrzewany w źródle zasilania. Element grzewczy jest zakopany w gipsie, aby zapewnić mu długowieczność. Ten element grzewczy siedzi między garnkiem do kawy a aluminiową rurą wodną. Rura wodna zawiera zimną wodę i gorącą wodę.
Jeśli masz nieprawidłowo działający ekspres do kawy, ważne jest, aby sprawdzić jego element grzewczy, aby zapewnić, że działa prawidłowo. Czasami przewód zasilający lub włącznik/wyłącznik przestanie działać, powodując nieprawidłowe parzenie kawy. Jeśli nie możesz zlokalizować tego przełącznika, spróbuj dmuchać na rurkę. Jeśli możesz przez nią oddychać, zawór jest prawdopodobnie uszkodzony. Alternatywnie, zawór jednokierunkowy może być zatkany. Aby wyczyścić ten zawór, użyj wykałaczki, aby oczyścić wszelkie zanieczyszczenia, które mogły się zgromadzić.
Ekspres termoblokowy produkuje Twój napój z ziaren kawy. Po tym jak wsypiesz ziarna kawy do zbiornika, są one mielone etapami. Proces ten zapewnia, że kawa jest świeża i ma pełniejszy, bardziej aromatyczny smak. Ma również życiodajny aromat. Ciepło kawy będzie podróżować przez zmieloną kawę. Po dotarciu do głowicy grupy, trafi do Twojej filiżanki. Po zakończeniu, będziesz mógł cieszyć się filiżanką pysznego espresso.
Pompa jest sercem procesu parzenia kawy. Większość ekspresów do kawy ma przymocowaną z boku różdżkę parową. Ta część uwalnia parę pod ciśnieniem, która dostaje się do mleka, co tworzy gładką teksturę. Ta para pod ciśnieniem umożliwia tworzenie cappuccino i innych napojów typu espresso. Ostatnim przystankiem, zanim kawa dotrze do Twojej filiżanki, jest głowica grupy. Tutaj krążek kawy wchodzi w kontakt z wodą pod ciśnieniem.
Podobne tematy