Z przyjemnością przedstawiamy artykuł, który powstał przy współpracy z agd-dlaciebie.pl
Niezależnie od rodzaju płyty elektrycznej, którą posiadasz, będziesz chciał wybrać garnki, które mogą mieć kontakt z powierzchnią. Szkło i kamionka są słabymi przewodnikami ciepła, co oznacza, że będą potrzebowały stałej uwagi podczas gotowania. Kamionka może porysować powierzchnię płyty kuchennej i dać mniej niż idealne rezultaty. Jeśli twoje garnki lub patelnie są cienkie i starsze, ich dna będą wykazywać oznaki niepłaskiej podstawy, co spowoduje pęknięcie powierzchni i zwiększenie temperatury powierzchni płyty grzewczej.
Ceramiczny typ płyty grzewczej jest najbardziej popularny. Ten typ płyty działa poprzez podgrzewanie szkła-ceramiki pod powierzchnią. Kiedy płyta grzewcza jest włączona, spirale nagrzewają się i promieniują ciepło, które dociera do garnków i patelni. Jeśli używasz płyty ceramicznej, upewnij się, że patelnie, których używasz, mają płaskie dno, ponieważ są mniej narażone na uszkodzenie przez ciepło.
Garnki ze stali nierdzewnej to kolejna popularna opcja. Materiał ten jest trwały, co sprawia, że jest bardziej wytrzymały i łatwiejszy do czyszczenia. Te garnki i patelnie są również bezpieczne dla zmywarki i piekarnika. Stal nierdzewna sprawia również, że są one kompatybilne z kuchenkami indukcyjnymi i szklanymi. Jeśli jednak szukasz najlepszych garnków do płyty elektrycznej, powinieneś rozważyć zestaw naczyń nieprzywierających.
Pośród najbardziej popularnych materiałów do gotowania na płycie elektrycznej jest aluminium. Jest ono niezwykle łatwe do czyszczenia, co oznacza, że możesz być pewien, że Twoje jedzenie nie zostanie uszkodzone przez żadne gorące miejsca. Aluminium również bardzo dobrze przewodzi ciepło, więc może być zdrowszą opcją. Dobrze sprawdza się również na kuchence elektrycznej. Te garnki to najlepszy wybór dla kucharzy elektrycznych! Istnieją jednak pewne wyjątki, o których należy pamiętać.
Podobne tematy